R Normah Binti R Lop

 
 
 
Disediakan Oleh: R Normah Binti R Lop
No Matrik: SX13070CSJS04
 
 
 
Tugasan 1: FROM ONE TO HERO
 
 
 
 
 
 
 


Nama: Dato’ Haji Ramly Bin Mokni
Jantina: Lelaki
Mula berniaga: Tahun 1984
Pencapaian: Beberapa kali pernah memenangi Anugerah Usahawan Terbaik.

Hasil: Mempunyai 2 buah kilang pemerosesan di Kawasan Perindustrian Bandar Tun Razak, Cheras dan di Taman Perindustrian IKS, Mukim Batu, Kuala Lumpur
Alamat: Ramly Food Processing Sdn Bhd. No.1 - 4, Jalan 37/10A,Taman Perindustrian IKS Mukim Batu, 68100 Kuala Lumpur, Malaysia.
Tel: 603-6184 2972 Fax: 603-6187 4924
Email:rfpsb@ramly.com.my





 
LOGO SYARIKAT





Ramly Mokni merupakan seorang tokoh usahawan Melayu yang telah mengecapi dan mencapai kejayaan dalam bidang keusahawanan dengan begitu cemerlang dan patut diteladani oleh usahawan-usahawan bumiputera yang lain. Kejayaannya bukanlah dapat dinikmati dalam sekelip mata, tetapi terpaksa mengharungi dengan pelbagai cabaran dan halangan. Dengan berbekalkan keyakinan diri dan ketabahan serta kecekalan hatinya, beliau telah dapat mengembangkan perniagaannya dari gerai menjual burger sehingga membuka kilang untuk mengeluarkan daging burger dari 300 keping sehari kepada 30 tan daging sehari selepas 20 tahun dengan jualan tahunan kini mencatat RM42 juta.



 

Daripada pemerhatian beliau semasa bekerja sebagai pemotong daging di sebuah pasar raya di ibu kota pada awal 1970an di mana kebanyakan makanan sejuk beku yang tidak pasti halal haramnya, telah mencetuskan idea beliau untuk menghasilkan daging burger dan sosej yang ditanggung halal untuk dimakan oleh umat Islam di negara ini. Sifat beliau ini jelas menunjukkan beliau adalah seorang yang bijak merebut peluang dan berdaya kreatif dan inovatif serta berpandangan jauh. Selain itu, beliau tidak pernah putus asa walaupun usahanya pernah diperlekehkan oleh masyarakat dan juga pihak bank yang telah menolak permohonan pinjamannya. Namun, dengan simpanan sendiri dan juga bantuan pinjaman yang diberikan oleh Bank Pembangunan dan Malaysia Berhad telah membolehkannya mengorak langkah untuk memajukan perniagaannya. Sekaligus telah membuktikan peranan agensi kerajaan adalah amat penting.



 
Beliau juga mengakui bahawa sokongan keluarga adalah amat penting untuk mendorongnya terutamanya isterinya yang sentiasa memberikan dorongan kepadanya dan beliau telah mengatakan bahawa kejayaannya adalah hasil sokongan kuat keluarga. Di samping itu, beliau sentiasa memegang kepada prinsip kejujuran, menitikberatkan mutu barangan yang dihasilkan, keutamaan dan pandangan pelanggan terhadap barangan keluaran syarikatnya tidak pernah diambil ringan. Sebarang rungutan dan ketidakpuasan hati oleh pelanggan, beliau pasti akan memperbaiki mutu produknya dengan berjumpa dengan pelanggan tertentu dengan kadar segera untuk mengetahui masalahnya. Ini dapat jelas menggambarkan corak pengurusan beliau yang sangat cekap dan efisyen dalam menangani sebarang masalah yang timbul. Hasil kegigihan beliau, beliau telah dianugerahkan beberapa kali Anugerah Usahawan Terbaik

 

Ramly Mokni merupakan seorang tokoh usahawan Melayu yang telah mengecapi dan mencapai kejayaan dalam bidang keusahawanan dengan begitu cemerlang dan patut diteladani oleh usahawan-usahawan bumiputera yang lain.  Kejayaannya bukanlah dapat  dinikmati dalam sekelip mata, tetapi terpaksa mengharungi dengan pelbagai cabaran dan halangan.  Dengan berbekalkan keyakinan diri dan ketabahan serta kecekalan hatinya, beliau telah dapat mengembangkan perniagaannya dari gerai menjual burger sehingga membuka kilang untuk mengeluarkan daging burger dari 300 keping sehari kepada 30 tan daging sehari selepas 20 tahun dengan jualan tahunan kini mencatat RM100 juta.

Ramly mengembangkan perniagaannya dengan menghasilkan produk-produk lain termasuk nuggets, fritters termasuklah jejari dan bebola daging dan ayam. Jenama Ramly Burger bukan sahaja terkenal di Malaysia malah di Singapore juga.

 Ramly juga telah dinobatkan sebagai Usahawan Melayu Cemerlang pada tahun 2006. Beliau telah membuktikan bahawa sesiapa sahaja boleh berjaya walaupun dirinya tiada ijazah atau dari golongan keluarga ahli perniagaan. Bagi beliau kemahuan, tekad dan komitmen yang jitu telah membawanya ke gerbang kejayaan.




SEJARAH RAMLY BURGER
 
Burger Ramly merupakan produk bumiputera milik Ramly bin Mokni yang telah menjadi salah satu makanan segera yang popular di Malaysia. Burger Ramly lebih mudah didapati gerai makanan ditepi jalan dan restoran. Kemudiannya, Burger Ramly telah menular ke Singapura dan menjadi makanan segera yang popular dikalangan penduduk Singapura.

Ramly Food Processsing adalah industri bumiputera yang terkenal dalam industri pembuatan produk makanan berasaskan daging lembu, ayam dan hasilan laut berjenama ramly, Burger, nuget, frankfurter dan drummet adalah diantara produk yang paling diminati.
Diasaskan pada tahun 1984 oleh Tuan Haji Ramly b. Mokni dan Puan Hajjah Shala Siah Bt. Abdul Manap dari cetusan idea dan hasrat murni untuk mengeluarkan produk yang halal, bersih dan bermutu.



JENIS WARUNG ATAU GERAI RAMLY BURGER DI MALAYSIA

 

Lebih dari 120 orang pemborong berdaftar sebagai anak syarikat bagi mengedarkan produk-produk RAMLY. Kesemua pemborong berdaftar ini dibawah pemasaran Ramly Mokni Sendirian Berhad. Syarikat pemasaran ini beribupejabat di Desa Tun Razak, Cheras, Kuala Lumpur. Penubuhan syarikat ini bertujuan dalam menawarkan khidmat jualan kepada pelanggan. Bagi memastikan pengedaran dan penghantaran produk dijamin kualiti dan kesegarannya, kenderaan kontena sejukbeku digunakan.

Sebuah anak syarikat Ramly yang berobjektif dalam memastikan produknya mudah didapati dipasaran telah ditubuh di Lorong Raja Bot (Off Jalan Raja Alang) di Kuala Lumpur. Anak syarikat ini dikenali sebagai Ramly Supermarket Sendirian Berhad, dan ia beroperasi 24jam. Pembukaan anak syarikat ini bagi memastikan khidmat borong dan runcit boleh dilaksanakan diantara RAMLY dengan penjaja dan orang awam.

Kualiti Penubuhan Makmal Mikrobiologi yang dijalankan oleh Ramly, bagi mengawal kualiti produk. Tujuan penubuhan makmal ini adalah memasitkan produknya adalah suci (dari pemilihan bahan mentah hingga produk siap) dan selamat untuk dimakan. Selain itu, makmal ini berfungi sebagai satu tempat penyelidikan dan pembangunan produk. Makmal Mikrobiologi Ramly lengkap dengan peralatan teknologi tinggi.

Produksi Satu kajian penyelidikan dan pembangunan produk dijalankan oleh Ramly, bagi tujuan
kesegaran, kelazatan dan kualiti produknya. Cara pembungkusan yang menarik juga dikaji dalam memastikan produk kelihatan menarik dan boleh dinikmati. Pengimplementasi kepakaran teknologi oleh Ramly, adalah memastikan pengeluran daging dan hasil laut dapat memenuhi citarasa pengguna dan pengemar Ramly. Kepakaran teknologi yang digunakan juga memastikan produktiviti produk.



PENYEDIAAN PRODUK

 Untuk memasak burger Ramly, tidak begitu sukar, cuma yang diperlukan ialah kuali atau plet leper, penekan daging burger, dapur, gas masakan, ban burger dan daging burger. Untuk rencah atau isi-isinya pula ialah timun dan kobis. Untuk bahan perisanya, biasa digunakan ialah sos Worcester (wu-ches-ter) atau juga dikenali sebagai kicap burger dikalangan orang Malaysia. Sebagai sos tambahan pula ialah mayonis, sos tomato, sos cili ataupun sos barbeku. 


 
 
 
 
PRODUK-PRODUK RAMLY BURGER
 
 

 


Burger Ayam dan Burger Lembu

Burger Ayam Ramly yang pertama dikeluarkan ialah dalam tahun 1979 dan ia adalah salah satu produk pertama yang dikeluarkan oleh Ramly.
Ramuan Burger Ayam: Daging Ayam, Protein Kacang Soya, Rempah dan Garam. Mengandungi Bahan Perisa dan Kondisioner Makanan yang dibenarkan.
Ramuan Burger Lembu: Daging Lembu, Protein Kacang Soya, Rempah dan Garam. Mengandungi Bahan Perisa, Pewarna dan Kondisioner Makanan yang dibenarkan.
Cara Menyimpan: Simpan Sejukbeku Pada -18°C
Saiz Pek: 420g, 360g & 300g



Frankfurter Ayam dan Frankfurter Lembu

Ramuan Frankfurter Ayam:
Daging Ayam, Protein Kacang Soya, Kanji Jagung Terubahsuai dan Rempah. Mengandungi Bahan Penambah Perisa (E450,E451,E452) dan Pengawet Makanan (E250, E252) yang dibenarkan.
Ramuan Frankfurter Lembu: Daging Lembu, Protein Kacang Soya, Kanji Jagung Terubahsuai dan Rempah. Mengandungi Bahan Penambah Perisa (E450,E451,E452), Pewarna dan Pengawet Makanan (E250, E252) yang dibenarkan.
Cara Menyimpan: Simpan Sejukbeku Pada -18°C
Saiz Pek: 340g, 1kg
 

Koktel Ayam dan Koktel Lembu

Ramuan Koktel Ayam:

Daging Ayam, Protein Kacang Soya, Kanji Jagung Terubahsuai dan Rempah. Mengandungi Bahan Penambah Perisa (E450,E451,E452) dan Pengawet Makanan (E250, E252) yang dibenarkan.

Ramuan Koktel Lembu: Daging Lembu, Protein Kacang Soya, Kanji Jagung Terubahsuai dan Rempah. Mengandungi Bahan Penambah Perisa (E450,E451,E452), Pewarna dan Pengawet Makanan (E250, E252) yang dibenarkan.
Cara Menyimpan: Simpan Sejukbeku Pada -18°C
Saiz Pek: 340g, 1kg

Nuget

"Nuget Ayam Salutan Tempura" telah mendapat Anugerah Khas - Anugerah Produk Cemerlang anjuran Jabatan Perkhidmatan Veterinar di MAHA 2008.Nuget Daging Ramly merupakan perintis kepada nuget daging di Malaysia dan hanya Ramly yang menjual nuget lembu di Malaysia.
Ramuan Nuget Lembu: Daging Lembu, Protein Soya, Minyak Sayuran, Tepung Gandum, Tepung Jagung, Rempah dan Garam. Mengandungi Kondisioner Makanan dan Bahan Penambah Perisa yang dibenarkan.


Ayam Goreng

Ramuan Kepak Ayam:
 Bahagian Kepak Ayam, Minyak Sayuran, Tepung Gandum, Tepung Jagung, Rempah dan Garam. Mengandungi Kondisioner Makanan dan Bahan Penambah Perisa yang dibenarkan.
Ramuan Ayam Goreng: Bahagian Ayam, Minyak Sayuran, Tepung Gandum, Tepung Jagung, Rempah dan Garam. Mengandungi Kondisioner Makanan dan Bahan Penambah Perisa yang dibenarkan.
Cara Menyimpan: Simpan Sejukbeku Pada -18°C
Saiz Pek: 1kg


 

Alaskan Pollock

Fakta tentang Alaskan Pollock:
Berasal dari air jernih Alaska, ikan putih ini memberi rasa tekstur dan kandungan nutrisi yang tiada tandingan. Rasanya yang lembut telah terbukti sesuai untuk menghasilkan filet yang berkualiti tinggi. Rendah dalam lemak dan kalori, menjadikan ikan Alaska Pollock adalah sumber terbaik bagi Omega 3, protein dan mineral yang penting untuk kesihatan yang optimum.
Ramuan Koktel Ikan Tempura: Isi Ikan Alaskan Pollock, Tepung Gandum, Tepung Jagung, Kanji Kentang, Minyak Sayuran, Rempah dan Garam. Mengandungi Kondisioner Makanan dan Bahan Penambah Perisa yang dibenarkan. Saiz Pek: 500g

Ramuan Filet Ikan Tempura: Filet Ikan Alaskan Pollock, Tepung Gandum, Tepung Jagung, Kanji Kentang, Minyak Sayuran, Rempah dan Garam. Mengandungi Kondisioner Makanan dan Bahan Penambah Perisa yang dibenarkan. Saiz Pek: 450g
 

Daging Kisar

Daging Ayam Kisar dan Daging Lembu Kisar Ramly sangat sesuai digunakan untuk membuat kuah Spegetti, Pai Ayam, Sheppeard Pie, Kuih Cara Berlauk, Murtabak, Roti John dan Pizza.
Ramuan Daging Ayam Kisar: Daging Ayam
Ramuan Daging Lembu Kisar: Daging Lembu
Cara Menyimpan: Simpan Sejukbeku Pada -18°C
Saiz Pek: 400g, 800g

 

Roti Burger dan Roti Frankfurter

Ramuan Roti Burger: Tepung Gandum, Ragi Garam, Gula, Minyak Sayuran dan Mengandungi Kondisioner Makanan yang dibenarkan.
Saiz Pek: 1 pek x 10 biji, 1 pek x 40 biji
Ramuan Roti Frankfurter: Tepung Gandum, Ragi Garam, Gula, Minyak Sayuran dan Mengandungi Kondisioner Makanan yang dibenarkan.
Saiz Pek: 1 pek x 10 biji
 
 
 
 
LOGO PRODUK


 
PENCAPAIAN & ANUGERAH




 



 

 

 

 

 
 








TUGASAN 2: RANCANGAN PERNIAGAAN
 
 
PERNIAGAAN DOBI



1.0          PENGENALAN

 

NIDA Laudry Enterprise bakal diwujudkan dislaah satu premis yang dianggarkan siap pada tahun 2013. Perniagaan yang berstatuskan milik tunggal milik bumiputra. Adalah menjadi hasrat perniaga untuk turut serta di dalam perkembangan ekonomi kaum bumiputra menyumbang kepada ekonomi Negara. Aktiviti perniagaan ini adalah menyediakanp erkhidmatan dobi cucian kering dan cucian basah, mengosok dan melipat pakaian. Pemilik sedang menyertai Skim Latihan Galakan Perniagaan Kakitangan Kerajaan 2012 anjuran Kementerian Pembangunan Usahawan dan koperasi (MECD) dan MARA bagi tujuan meningkatkan kemahiran mengurus dalam perniagaan. Melalui skim ini, pemilik dapat menimba banyak pengalaman dan pengetahuan yang amat berguna tentang selok belok perniagaan dari segi pengurusan kewangan dan pengurusan alat atau mesin yang terlibat dalam perniagaan dobi.

 

Perniagaan yang dimulakan ini memerlukan pembiayaan dari pihak MARA sebanyak RM30,000 dan juga modal sendiri sebanyak RM13,000. Melalui pembiayaan ini, pemilik dapat memulakan perniagaan dengan membeli asset tetap dan keperluan lain untuk menjalankan perniagaan.

 

NIDA Laundry bercadang untuk membuka cawangan dalam masa lima tahun akan dating dan khidmat basuhan kering menjadi perniagaan utama, sekiranya bertambah maju dan mendapat sambutan yang memuaskan.

 

  

2.0       TUJUAN KERTAS KERJA

 Tujuan kertas kerja ini adalah untuk membentangkan rancangan perniagaan ini dengan lebih terperinci yang meliputi aspek pengurusan, pemasaran perkhidmatan dan juga kewangan perniagaan kepada MARA. Ini dapat memberikan gambaran yang jelas dan menilai potensi perniagaan yang akan dijalankan. Pemilik memohon perniagaan sebanyak RM30,000 dimana RM13,000 adalah wang pemilik sendiri, jangka dapat membantu perniagaan agar merealisasikan cadangan perniagaan dan seterusnya menawarkan perkhidmatan yang berkualiti  dan kompetitif dengan kehendak pasaran. Disamping itu, kertas kerja ini disediakan bagi memenuhi satu syarat wajib bagi peserta SLGKK (Skim Latihan dan Galakan Kakitangan Kerajaan) untuk menamatkan program latihan galakan perniagaan. Tempoh pembiayaan kewangan yang dip ohon adalah selama satu tahun. Pembiayaan ini akan digunakan untuk beberapa tujuan berikut:

 

(1)  Membeli asset tetap                   RM25,500

(2)  Modal Pusingan                        RM  4,600

 

 

 

3.0         LATAR BELAKANG PERNIAGAAN

 

Nama Perniagaan   :  NIDA Laudry Enterprise

Alamat Berdaftar      : No 2, Aras Bawah, Wisma Idaman, Nusa Idaman,

                                      Johor Bharu, Johor.

 Alamat Operasi         : No 2, Aras Bawah,  Nusa Idaman, Nusa Jaya,

                                      Johor Bharu, Johor.

 No Daftar perniagaan: Dalam Proses

 Tarikh Pendaftaran    : Dalam Proses

 Aktiviti Mula Perniagaan: 2013 (Dalam jangkaan)

 Aktiviti Perniagaan  : Milikan Tunggal

 Modal Awal: RM13,000

 Pemilik : Khairul Nizam Bin Jamaluddin

 No Kad Pengenalan: 580309-10-677

 

 
 
 
4.0         LATAR BELAKANG PEMILIK

 

 Nama : Khairul Nizam Bin Jamaluddin

 Jawatan: Pesara

 Alamat Tetap: N0 12, Lorong 3, Jalan Jelatik,

                           Johor Bharu, Johor

 Alamat Surat Menyurat: N0 12, Lorong 3, Jalan Jelatik,

                                         Johor Bharu, Johor

 No Telefon : 03-6564 2103

 No Kad Pengenalan: 580309-10-677

 Tarikh Lahir: 09 March 1958

 Bangsa / Agama: Melayu/ Islam

 Pengalaman Kerja: Pembantu Makmal, Jabatan Kimia, Johor.

 Kursus dihadiri

 


Kursus

Tarikh

Anjuran

Latihan Asas Perniagaan Bil 10/2010

24/4/2010 -29/4/2010

Kementerian Pembangunan Usahawan dan Koperasi MARA

Skim Latihan dan Galakan  Bagi Kakitangan kerajaan untuk mencebur dalam perniagaan 2010

15 Mei 2010 -  15 Sept 2010

Kementerian Pembangunan Usahawan dan Koperasi MARA
 

 

5.0         SKOP PERNIAGAAN

 

5.1         Aktiviti Perniagaan
 

                                      I.        Cucian Kering

                                    II.        Cucian Basah

                                   III.        Cucian Karpet

 

5.2         Potensi Perniagaan

 Berdasarkan kepada  pemerhatian pemilik, perniagaan ini mempunyai potensi yang cukup besar untuk berkembang disekitar 5% pada tahun pertama dan akan meningkatp ada tahun berikutnya secara berturutan antara 10% hingga 20% setahun. Melalui usaha yang berterusan khidmat yang ditawarkan sentiasa dipastikan berada pada tahpa kualiti yang tinggi. Lokasi kedai yang berada ditepi Jalan merupakan kawasan yang strategic dan memberi kelebihan kepada premis keranap elanggan dapat mengunjungi dengan mudah.

 

5.3         Nusa Jaya yang termasuk dalam pelan RMK 9 yang akan terlibat sama  dalam projek menjadikan Johor Bharu sebagai Bandar Metropolitan. Dengan ini Nusa Idaman juga akan menerima tempiasnya pada amnya dan Bersih Laundary khasnya.


6.0         Rancangan Pengurusan

 

6.1         Struktur Organisasi

Secara keseluruhannya struktur Organisasi adalah seperti berikut:

 
                        PEMILIK / PENGURUS    - KHAIRUL NIZAM JAMALUDDIN
 
BAHAGIAN PEMASARAN  -KHAIRUL NIZAM JAMALUDDIN
BAHAGIAN KEWANGAN & PENTADBIRAN -KHAIRUL NIZAM JAMALUDDIN
BAHAGIAN TEKNIKAL & PERKHIDMATAN  - 2 0RANG PEKERJA



 

 


  





6.2            Fungsi dan tanggungjawab

 Bersih Laundary telah menyusun fungsi dan tanggungjawab berikut bagi melicinkan lagi pengurusan perniagaan:-

 

6.2.1     Pengurus Operasi / Pemilik

 

Pengurus operasi bertanggungjawab di dalam segala aspek pengurusan perniagaan dan di samping itu juga bertindak melaraskan pengurusan dan operasi pengurusan. Pengurusan operasi pula bertugas memastikan pekerja-pekerja bekerja mengikut fail meja yang telah ditetapkan atau SOP.

                               

6.2.2     Pengurus Kewangan dan Pentadbiran

 

Aspek pentadbiran dan kewangan menjadi urusan utama yang mana melibatkan pembelian bekalan dan kawalan stok operasi. Menyediakan bajet dan mengenalpasti sumber-sumber kewangan dan mengawal kewangan perniagaan. Menjaga kehadiran pekerja dan mentadbirnya dari segi operasi pendobian dan menjaga kebajikan pekerja dan keselamatan kedai.

 

6.2.3     Bidang Tugas Pekerja

 

Bertanggungjawap memastikan kebersihan dan keselamatan kedai dengan menjalankan tugas secara bijaksana, cekap dan berdaya kreatif yang tinggi agar kualiti ditahpa yang memuaskan supaya perniagaan ini akan berkembang maju.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6.3         Gaji dan Ganjaran

 

Anggaran gaji dan ganjaran pekerja untuk sebulan adalah seperti di dalam jadual 1 di bawah:

 


JAWATAN

GAJI

ELAUN

KWSP

PERKESO

JUMLAH

PENGURUS

 

2 PEKERJA

 

 

RM1,200

RM1,200

0

 

RM144

0

 

RM24

RM1,200

 

RM1,368

JUMLAH

RM1,200

 

RM144

RM24

RM1,368

 

Jadual 1

 

6.4          Belanja Pengurusan

 

Bagi pengurusan perbelanjaan ini menggagarkan dalam sebulan mengikut jadual peningkatan kapasiti perniagaanya adalah seperti  Jadual 2 di bawah.

           


Bil

Perbelanjaan

Jumlah (RM)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

Elaun Pengurusan

Gaji dan Elaun Pekerja

KWSP / PERKESO

Sewa Lot Perniagaan

Air / Elektrik

Telefon

Alatulis & Perbelanjaan Pejabat

Promosi

Pelbagai

Belian Bahan Mentah

Pengangkutan

Tol / Parking

Majlis Pelancaran

 

1,200.00

1,200.00

168.00

1,000.00

500.00

100.00

50.00

200.00

100.00

500.00

200.00

100.00

500.00

 

Jumlah

5,818.00

Jadual 2

 

 

 

6.5         Strategi Pengurusan

 

Operasi perniagaan dan juga kakitangan amat mustahak didalam usaha memajukan perniagaan. Oleh itu, perniagaan telah mengatur beberapa strategik pengurusan seperti:-

 

6.5.1      Memberi bimbingan kepada pekerja supaya dapat mewujudkan pekerja yang bertanggungjawab dan berdedikasi.

6.5.2      Ada hubungan yang baik antara majikan dan pekerja dan ada kerjasama untuk faedah bersama dan untuk menghasilkan kerja yang lebih efisyen dan berdaya maju.

 

6.5.3      Memberi bonus berbentuk wang kepada pekerja setiap tahun jika mendapat keuntungan.

 

 

6.5.4      Menjaga kebajikan pekerja seperti sakit, kematian dan masalah keluarga.



 


7.0          RANCANGAN TEKNIKAL / PERKHIDMATAN

 

7.1         Lokasi premis

 

Bangunan                    : Rumah kedai 2 tingkat

 Luas Lantai                  : 22 X 75

 Buatan                         : Konkrit

 Taraf Bangunan          : Perniagaan

 Hak Milik                     : Bebas

 Nama Pemilik             : Khairul Nizam Bin Jamaluddin

 Kos sewa                    :RM 2,000.00

 Kedudukan Tapak      : Lot 138187

 Kedudukan Tapak      : Lot 138287, Nusa Idaman, Nusa Jaya, Johor Bharu

 

 

7.2         Kemudahan Asas Premis

Premis ini terletak dikawasan perumahan. Pada kebiasaannya, setiap premis yang terletak di taman perumahan, kemudahan-kemudahan asas seperti telefon, air dan elektrik disediakan. 

 

 

 
7.3         Mesin dan peralatan yang diperlukan

 

Aset tetap dan peralatan yang diperlukan melalui pembiayaan ini adalah seperti jadual di bawah:-

 


Bil

Jenis/ Modal

Harga /Unit (RM)

Kuantiti

Nilai

(RM)

1

 

2

 

3

 

4

 

5

 

6

 

7

 

8

 

9

 

10

 

11

 

 

12

 

13

 

14

Mesin Basuh MAYTAG 10.5 kilo

 

Mesin Pengering MAYTAG 10.5 kilo

 

Mesin Basuh EUROPA 6 kilo

 

Mesin Pengering HAEIR 5 kilo

 

Wall Fan FUJI AIR 26 in

 

Vacum Cleaner

 

AUTOMATIC BOOSTER PUMP

 

HIGH PRESURE CLEANER

 

Pengosok Baju –steam REVERBERI

 

Papan Gosok besar (steam)

 

Pengubahsuaian (Meja, kaunter, letrik, paip ,air)

 

EXHAUST FAN

 

Air Condition

 

Pemadam Api

 

 

3,850.00

 

3,200.00

 

1,800.00

 

900.00

 

250.00

 

850.00

 

1,200.00

 

2,000.00

 

2,500.00

 

1,000.00

 

4,000.00

 

 

250.00

 

1,200.00

 

1,000.00

1

 

1

 

1

 

1

 

2

 

1

 

1

 

1

 

1

 

1

 

1

 

 

1

 

1

 

1

 

 

3,850.00

 

3,200.00

 

1,800.00

 

900.00

 

500.00

 

850.00

 

1,200.00

 

2,000.00

 

2,500.00

 

1,000.00

 

4,000.00

 

 

250.00

 

1,200.00

 

1,000.00

 

Jumlah

 

 

24,250.00
 

 

7.4          Kelengkapan Yang Diperlukan

 

                      Melalui pembiyaan kewangan yang dipohon peniaga memerlukan kelengkapan premis seperti di bawah:-

Jumlah 1,900


BIL

PERKARA

UNIT

HARGA

PERUNIT(RM)

JUMLAH

(RM)

1

 

2

 

3

 

4

 

5

 

Mesin Tagging

 

Penimbang

 

Bakul/Plastik/tali/hanger

 

Tangki air

 

Pendawaian

 

2

 

1

 

 

 

1

50

 

300

 

500

 

600

100

 

300

 

500

 

600

 

400

 

Jumlah

 

 

1,900





7.5          Senarai Pembekal

 


Bil

Nama & Alamat Pembekal

 

Bekalan

1

TAN ELECTRICAL SERVIC

NO.30 Jalan Perwira 1

Taman Tun Aminah

81300 Skudai,Johor Bahru, Johor

 

Mesin dan Peralatan

 

2

WELLMAC MACHINERY SDN.BHD.

50 Jalan Sutra 3, Tmn. Sentosa

80150 Johor Bahru, Johor

 

Mesin dan Peralatan

 

3

SYARIKAT CHENG SOON

NO.77, Jalan Sri Teberau

80050, Johor Bahru,Johor.

 

Penimbang, bakul,

plastik, tali, hanger

 

4

RANK CHEMICAL SDN. BHD

NO.18, Jalan Molek 2/5 Taman Molek

81100, Johor Bahru, Johor.

 

Sabun, softener,

dan bahan lain

 


7.6         Aliran Proses Kerja
         
                 1)  Menerima dari pelanggan
                 2) Membasuh
                 3) Mengering
                 4) Menggosok
                 5) Melipat
                 6) Membungkus
                 7) Invois
                 8) Menghantar / Ambi

7.7          Anggaran Pendapatan Bulanan

 

Anggaran yang disediakan di bawah adalah meliputi semua perkhidmatan yang                  diperolehi melalui proses perkhidmatan cucian seperti berikut:-

 

 


BULAN

CUCIAN

SAHAJA

(RM)

CUCIAN

GOSOK

(RM)

DRY

CLEANING

(RM)

CUCIAN

KARPET

(RM)

JUMLAH

(RM)

JANUARI

 

FEBRUARI

 

MACH

 

APRIL

 

MEI

 

JUN

 

JULAI

 

OGOS

 

SEPTEMBER

 

OKTOBER

 

NOVEMBER

 

DISEMBER

 

6,000.00

 

6,000.00

 

6,000.00

 

6,300.00

 

6,300.00

 

6,300.00

 

6,615.00

 

6,615.00

 

6,615.00

 

7,276.50

 

7,276.50

 

7,276.50

1,500.00

 

1,500.00

 

1,500.00

 

1,575.00

 

1,575.00

 

1,575.00

 

1,653.75

 

1,653.75

 

1,653.75

 

1819.13

 

1819.13

 

1819.13

1,000.00

 

1,000.00

 

1,000.00

 

1,050.00

 

1,050.00

 

1,050.00

 

1,102.50

 

1,102.50

 

1,102.50

 

1,212.75

 

1,212.75

 

1,212.75

500.00

 

500.00

 

500.00

 

525.00

 

525.00

 

525.00

 

551.25

 

551.25

 

551.25

 

606.38

 

606.38

 

606.38

9,000.00

 

9,000.00

 

9,000.00

 

9,450.00

 

9,450.00

 

9,450.00

 

9,923.00

 

9,923.00

 

9,923.00

 

10,915.00

 

10,915.00

 

10,915.00

JUMLAH

78,574.50

19,643.63

13,095.75

6,547.88

117,861.00

 


7.8          Cucian biasa

 

                       Muatan cucian sehari - 90 (10 kg x 9 kali)

Pendapatan sehari - 90 x 2.50 = RM 225.00

 

Pendapatan sebulan - 225 x 25 = RM 5600.00

 

Cucian comforter 2 helai / hari - RM 20.00

 

Pendapatan sebulan - RM 500.00 (25 x 20)

 

Pendapatan semua - RM 6,100.00

 

Gosok baju

 

20 helai baju/seluar sehari - RM 24.00 (1.20 x 20)

25 hari - RM 600.00

20 helai baju kurung - RM 40.00 (2.00 x 20)

25 hari - RM 1000.00

Pendapatan semua - RM 1,600.00

 

Cucian kering (dry clening)

 

1 pasang baju kurung - RM 12.00

 Dalal 40% - RM 4,80

10 helai /hari - RM 48.00 (10x 4.80 )

25 hari -  RM 1,200.00

 

Cucian kapet

10 keping berbagai jenis/sebulan  - RM 500.00

 

7.9          Strategi Perkhidmatan

 

Di antara strategi perkhimatan yang telah diatur oleh NIDA LAUNDY adalah seperti berikut:

 

7.9.1      Menghasilkan perkhidmatan yang berkualiti tinggi dan menangani segala masalah dan rungutan pelanggan sebagai panduan untuk meningkatan lagi pengetahuan dan kepakaran dalam bidang ini

 

7.9.2      Menerima kerja mengikut keupayaan dan kapasiti yang mampu      disiapkan sahaja untuk menjaga kualiti dan memastikan pelanggan menerima penghantaran pakaian mengikut jadual yang di tetapkan serta dengan harga yang berpatuta

 

8.0         PEMASARAN

 

8.1 Senarai harga bagi perkhidmatan

 

8.1.1 Perkhidmatan Cucian Biasa

 


Jenis

Kg @ Set

Harga

(RM)

Pakaian

1

2.50

comforter

1

10.00

toto narita

1

15.00

 

8.1.2 Perkhidmatan Menggosok


Jenis

Helai

Harga

(RM)

Kemeja

1

1.20

Seluar

1

1.20

Baju kurung

Sepasang

2.00

T-shirt

1

1.00

Blouse

1

1.00

 

8.1.3 Perkhidmatan Cucian kering


Jenis

Sepasang Helai

Harga

(RM)

B/kurong

1

12.00

Seluar/panjang

1

5.00

Baju

1

5.00

 

8.1.4 Karpet


Jenis

Helai

Harga

(RM)

5 x 7 kaki/ per

1

30.00

6 x 9 kak/i per

1

45.00

7 x 10 kaki/per

1

58.00

 

Nota: Senarai harga perkhidmatan sepenuhnya ada dipamerkan di premis




8.2 Kumpulan sasaran

 

8.2.1 Penduduk setempat
 
                       8.2.2 Pekerja kilang

 

 

8.3 Pasaran

 

8.3.1 Meliputi taman perumahan :


1)    Nusa Idaman

 
2)    Taman Bukit Indah

 

8.3.2 Kilang di sekitar Nusa Jaya.


8.3.3 Hospital swasta di sekitar Nusa Jay
 

8.3.4 “Walk in“ pelanggan yang menyewa apartment hotel dan chalet

 

8.4 Saiz Pasaran

              Nusa Idaman dan Taman Bukit Indah terdapat melebihi 4,000 unit rumah. 70%daripada   jumlah rumah kediaman, adalah merupakan rumah kos sederhana keatas. Jika dikira hitung panjang sebuah rumah 5 orang jadi penduduknya lebih kurang 20,000. Jika 2000 (10%) orang menggunakan khidmat dobi pada permulaan saiz pasaran dapat dijangkakan saperti berikut: -


Bil

Penduduk

10% menggunakan khidmat dobi

seorang penduduk

menggunakan

khidmat dobi

4 x sebulan

Saiz

pasaran

sebulan

Saiz

pasaran

setahun

20,000

orang

2,000

orang

RM

50.00

RM

100.000

RM

1,200,000

 

8.5 Pesaing

Tiada pesaing pada masa sekarang dan pesaing paling hampir di Taman Perling   dan Gelang Patah yang jauhnya lebih kurang 5 km.



8.6 Syer Pasaran
 
             Daripada saiz pasaran berjumlah RM 1,200,000 setahun, syer pasaran dianggarkan         seperti berikut:-
 

Bil

Peniaga

%syer

pasaran

Jumlah syer

pasaran

1

4 buah kedai dobi berada di

Taman Perling dan Gelang

Patah, Johor Bahru.

80%

RM 960,000

2

NIDA LAUNDRY

20%

RM 240,000

 

Jumlah

100%

RM 1,200,000



8.7 Strategi Pemasaran


8.7.1 Promosi

Di antara strategi promosi yang dilakukan oleh NIDA Laundry bagi menawarkan dan memperkenalkan khidmatnya ialah: -

1. Memberikan khidmat yang lebih cekap ,pantas dan tepat.

2. Memberikan profil perniagaan kepada semua pelanggan.

3. Mengedarkan pamplet dan broser.

4. Mengekalkan hubungan peribadi yang baik dengan pelanggan.

8.7.2 Lokasi

Lokasinya yang terletak di tepi jalan besar merupakan lokasi yang strategik bagi pelanggan untuk singgah serta menghantar dan mengambil pakaian. Antara laluan yang utama bagi penduduk-penduduk di taman berhampiran untuk menuju ke Johor Bahru.


8.7.3 Harga

Penetapan harga yang ditawarkan mengikut kadar pasaran biasa yang ditetapkan pesaing-pesaing yang lain.




9.0  ASPEK KEWANGAN

         9.1  Kos Pelaburan Projek

 

 

 KOS

 RM

 

A) PEMBELIAN ASET TETAP

Mesin & Peralatan

Rak & Ubahsuai

Pengosok baju steam

Penimbang pakaian

Tangki air

Raga /hanger/plastik

Papan gosok

Kipas angin

Air condition

Pendawaian

Pemadam api

 

B) MODAL PUSINGAN

Stok Barang Permulaan

Elaun Pengurus & Pekerja

Sewa

Telefon

Elektrik & Air

KWSP & SOCSO

Alatulis

Pengangkutan

promosi

Tol & Parking

Pelbagai

Majlis Pelancaran

 

C) BELANJA PERMULAAN

Deposit Kedai

Deposit Utiliti

Daftar Perniagaan

Lesen Majlis Perbandaran

Dokumentasi & Guaman

Latihan & Kursus

 

 

19,250,00

4,000.00

2,550.00

300.00

600.00

500.00

1,000.00

500.00

1,200.00

400.00

1,000.00

 

2,000.00

2,400.00

1,000.00

150.00

500.00

168.00

50.00

200.00

200.00

100.00

100.00

500.00

 

3,000.00

1,500.00

200.00

300.00

200.00

1,000.00

JUMLAH KOS PELABURAN PROJEK

40,684.00

 
 

9.2 Anggaran Aliran Tunai Dan Penyata Kewangan.

Oleh kerana premis ini merupakan sebuah perniagaan yang baru, maka anggaran penyata kewangan yang dibentangkan ini mengambil kira perkara-perkara yang berikut: -
 

9.2.1      Pembiayaan diperoleh dahulu sebelum kapasiti dapat ditingkatkan.

 

9.2.2      Anggaran Aliran Tunai dan Prestasi Kewangan disedikan selama 3    tahun selepas pembiayaan.

 

9.2.3      Belian daripada pembekal dibuat secara tunai atau bayaran tertunda kurang 1 bulan

 

9.2.4      Penyediaan Anggaran Penyataan Pendapatan mengambil kira susu nilai aset melalui kaedah garis lurus mengikut peratus susut nilai seperti berikut:-

      ~ Kelengkapan Pejabat – 10%

      ~ Aset Tetap – 20 %

      ~ Ubahsuai – 10%

 


10.0      JUSTIFIKASI DAN PENUTUP

 Berdasar kepada perancangan dan unjuran pendapatan yang telah dibentangkan, perniagaan amat berkeyakinan bahawa perniagaan yang diceburi ini akan memberi pulangan yang menguntungkan.unjuran-unjuran yang dibuat untuk tahun pertama operasi selepas mendapat pembiayaan adalah amat konservatif kerana mengambil kira faktor perniagaan masih di peringkat awal.
Peniaga telah membuat kajian dan perancangan yang sistematik bagi membolehkan perniagaan berjalan dengan lancar. Oleh yang demikian, perniagaan NIDA LAUNDRY amat

optimis, yang perniagaan ini amat berdaya saing dan mampu berkembang di masa hadapan.

Diharap permohonan ini mendapat pertimbangan sewajarnya daripada pihak institusi kewangan, kerana melalui cara ini sahaja perniagaan dapat dikembangkan. NIDA LAUNDRY amat berharap ia diberikan peluang untuk turut sama menjadi sebahagian daripada Masyarakat Perdagangan dan Perindustrian Bumiputera (MPP) yang berjaya di negara ini.