Disediakan Oleh: R Normah Binti R Lop
No Matrik: SX13070CSJS04
Tugasan 1: FROM ONE TO HERO
Nama: Dato’ Haji Ramly Bin Mokni
Jantina: LelakiMula berniaga: Tahun 1984
Pencapaian: Beberapa kali pernah memenangi Anugerah Usahawan Terbaik.
Hasil: Mempunyai 2 buah kilang pemerosesan di Kawasan Perindustrian Bandar Tun Razak, Cheras dan di Taman Perindustrian IKS, Mukim Batu, Kuala Lumpur
Alamat: Ramly Food Processing Sdn Bhd. No.1 - 4, Jalan 37/10A,Taman Perindustrian IKS Mukim Batu, 68100 Kuala Lumpur, Malaysia.
Tel: 603-6184 2972 Fax: 603-6187 4924
Email:rfpsb@ramly.com.my
LOGO SYARIKAT
Ramly Mokni merupakan seorang tokoh usahawan Melayu yang telah
mengecapi dan mencapai kejayaan dalam bidang keusahawanan dengan begitu
cemerlang dan patut diteladani oleh usahawan-usahawan bumiputera yang lain.
Kejayaannya bukanlah dapat dinikmati dalam sekelip mata, tetapi terpaksa
mengharungi dengan pelbagai cabaran dan halangan. Dengan berbekalkan keyakinan
diri dan ketabahan serta kecekalan hatinya, beliau telah dapat mengembangkan
perniagaannya dari gerai menjual burger sehingga membuka kilang untuk mengeluarkan
daging burger dari 300 keping sehari kepada 30 tan daging sehari selepas 20
tahun dengan jualan tahunan kini mencatat RM42 juta.
Daripada pemerhatian beliau semasa bekerja sebagai pemotong
daging di sebuah pasar raya di ibu kota pada awal 1970an di mana kebanyakan
makanan sejuk beku yang tidak pasti halal haramnya, telah mencetuskan idea
beliau untuk menghasilkan daging burger dan sosej yang ditanggung halal untuk
dimakan oleh umat Islam di negara ini. Sifat beliau ini jelas menunjukkan beliau
adalah seorang yang bijak merebut peluang dan berdaya kreatif dan inovatif
serta berpandangan jauh. Selain itu, beliau tidak pernah putus asa walaupun
usahanya pernah diperlekehkan oleh masyarakat dan juga pihak bank yang telah
menolak permohonan pinjamannya. Namun, dengan simpanan sendiri dan juga bantuan
pinjaman yang diberikan oleh Bank Pembangunan dan Malaysia Berhad telah
membolehkannya mengorak langkah untuk memajukan perniagaannya. Sekaligus telah
membuktikan peranan agensi kerajaan adalah amat penting.
Beliau juga mengakui
bahawa sokongan keluarga adalah amat penting untuk mendorongnya terutamanya
isterinya yang sentiasa memberikan dorongan kepadanya dan beliau telah
mengatakan bahawa kejayaannya adalah hasil sokongan kuat keluarga. Di samping
itu, beliau sentiasa memegang kepada prinsip kejujuran, menitikberatkan mutu
barangan yang dihasilkan, keutamaan dan pandangan pelanggan terhadap barangan
keluaran syarikatnya tidak pernah diambil ringan. Sebarang rungutan dan
ketidakpuasan hati oleh pelanggan, beliau pasti akan memperbaiki mutu produknya
dengan berjumpa dengan pelanggan tertentu dengan kadar segera untuk mengetahui
masalahnya. Ini dapat jelas menggambarkan corak pengurusan beliau yang sangat
cekap dan efisyen dalam menangani sebarang masalah yang timbul. Hasil kegigihan
beliau, beliau telah dianugerahkan beberapa kali Anugerah Usahawan Terbaik
Ramly Mokni merupakan seorang tokoh usahawan Melayu yang telah mengecapi dan mencapai kejayaan dalam bidang keusahawanan dengan begitu cemerlang dan patut diteladani oleh usahawan-usahawan bumiputera yang lain. Kejayaannya bukanlah dapat dinikmati dalam sekelip mata, tetapi terpaksa mengharungi dengan pelbagai cabaran dan halangan. Dengan berbekalkan keyakinan diri dan ketabahan serta kecekalan hatinya, beliau telah dapat mengembangkan perniagaannya dari gerai menjual burger sehingga membuka kilang untuk mengeluarkan daging burger dari 300 keping sehari kepada 30 tan daging sehari selepas 20 tahun dengan jualan tahunan kini mencatat RM100 juta.
Ramly mengembangkan perniagaannya dengan menghasilkan
produk-produk lain termasuk nuggets, fritters termasuklah jejari dan bebola
daging dan ayam. Jenama Ramly Burger bukan sahaja terkenal di Malaysia malah di
Singapore juga.
Burger Ramly merupakan produk bumiputera milik Ramly bin Mokni
yang telah menjadi salah satu makanan segera yang popular di Malaysia. Burger
Ramly lebih mudah didapati gerai makanan ditepi jalan dan restoran.
Kemudiannya, Burger Ramly telah menular ke Singapura dan menjadi makanan segera
yang popular dikalangan penduduk Singapura.
Ramly Food Processsing adalah industri bumiputera yang terkenal dalam industri pembuatan produk makanan berasaskan daging lembu, ayam dan hasilan laut berjenama ramly, Burger, nuget, frankfurter dan drummet adalah diantara produk yang paling diminati.
Diasaskan pada tahun 1984 oleh Tuan Haji Ramly b. Mokni dan Puan Hajjah Shala Siah Bt. Abdul Manap dari cetusan idea dan hasrat murni untuk mengeluarkan produk yang halal, bersih dan bermutu.
Ramly Food Processsing adalah industri bumiputera yang terkenal dalam industri pembuatan produk makanan berasaskan daging lembu, ayam dan hasilan laut berjenama ramly, Burger, nuget, frankfurter dan drummet adalah diantara produk yang paling diminati.
Diasaskan pada tahun 1984 oleh Tuan Haji Ramly b. Mokni dan Puan Hajjah Shala Siah Bt. Abdul Manap dari cetusan idea dan hasrat murni untuk mengeluarkan produk yang halal, bersih dan bermutu.
JENIS WARUNG ATAU GERAI RAMLY BURGER DI MALAYSIA
Lebih dari 120 orang pemborong berdaftar sebagai anak syarikat bagi mengedarkan produk-produk RAMLY. Kesemua pemborong berdaftar ini dibawah pemasaran Ramly Mokni Sendirian Berhad. Syarikat pemasaran ini beribupejabat di Desa Tun Razak, Cheras, Kuala Lumpur. Penubuhan syarikat ini bertujuan dalam menawarkan khidmat jualan kepada pelanggan. Bagi memastikan pengedaran dan penghantaran produk dijamin kualiti dan kesegarannya, kenderaan kontena sejukbeku digunakan.
Sebuah anak syarikat Ramly yang berobjektif dalam memastikan produknya mudah didapati dipasaran telah ditubuh di Lorong Raja Bot (Off Jalan Raja Alang) di Kuala Lumpur. Anak syarikat ini dikenali sebagai Ramly Supermarket Sendirian Berhad, dan ia beroperasi 24jam. Pembukaan anak syarikat ini bagi memastikan khidmat borong dan runcit boleh dilaksanakan diantara RAMLY dengan penjaja dan orang awam.
Kualiti Penubuhan Makmal Mikrobiologi yang dijalankan oleh Ramly, bagi mengawal kualiti produk. Tujuan penubuhan makmal ini adalah memasitkan produknya adalah suci (dari pemilihan bahan mentah hingga produk siap) dan selamat untuk dimakan. Selain itu, makmal ini berfungi sebagai satu tempat penyelidikan dan pembangunan produk. Makmal Mikrobiologi Ramly lengkap dengan peralatan teknologi tinggi.
Produksi Satu kajian penyelidikan dan pembangunan produk dijalankan oleh Ramly, bagi tujuan
kesegaran, kelazatan
dan kualiti produknya. Cara pembungkusan yang menarik juga dikaji dalam
memastikan produk kelihatan menarik dan boleh dinikmati. Pengimplementasi
kepakaran teknologi oleh Ramly, adalah memastikan pengeluran daging dan hasil
laut dapat memenuhi citarasa pengguna dan pengemar Ramly. Kepakaran teknologi
yang digunakan juga memastikan produktiviti produk.
PENYEDIAAN PRODUK
Untuk memasak burger Ramly, tidak begitu sukar, cuma yang
diperlukan ialah kuali atau plet leper, penekan daging burger, dapur, gas
masakan, ban burger dan daging burger. Untuk rencah atau isi-isinya pula ialah
timun dan kobis. Untuk bahan perisanya, biasa digunakan ialah sos Worcester
(wu-ches-ter) atau juga dikenali sebagai kicap burger dikalangan orang
Malaysia. Sebagai sos tambahan pula ialah mayonis, sos tomato, sos cili ataupun
sos barbeku.
PRODUK-PRODUK RAMLY BURGER
Burger Ayam dan Burger
Lembu
Burger Ayam Ramly yang pertama dikeluarkan ialah dalam tahun 1979 dan ia adalah salah satu produk pertama yang dikeluarkan oleh Ramly.
Ramuan Burger Ayam: Daging Ayam, Protein Kacang Soya, Rempah dan Garam. Mengandungi Bahan Perisa dan Kondisioner Makanan yang dibenarkan.
Ramuan Burger Lembu: Daging Lembu, Protein Kacang Soya, Rempah dan Garam. Mengandungi Bahan Perisa, Pewarna dan Kondisioner Makanan yang dibenarkan.
Cara Menyimpan: Simpan Sejukbeku Pada -18°C
Saiz Pek: 420g, 360g & 300g
Burger Ayam Ramly yang pertama dikeluarkan ialah dalam tahun 1979 dan ia adalah salah satu produk pertama yang dikeluarkan oleh Ramly.
Ramuan Burger Ayam: Daging Ayam, Protein Kacang Soya, Rempah dan Garam. Mengandungi Bahan Perisa dan Kondisioner Makanan yang dibenarkan.
Ramuan Burger Lembu: Daging Lembu, Protein Kacang Soya, Rempah dan Garam. Mengandungi Bahan Perisa, Pewarna dan Kondisioner Makanan yang dibenarkan.
Cara Menyimpan: Simpan Sejukbeku Pada -18°C
Saiz Pek: 420g, 360g & 300g
Frankfurter Ayam dan
Frankfurter Lembu
Ramuan Frankfurter Ayam:
Daging Ayam, Protein
Kacang Soya, Kanji Jagung Terubahsuai dan Rempah. Mengandungi Bahan Penambah
Perisa (E450,E451,E452) dan Pengawet Makanan (E250, E252) yang dibenarkan.Ramuan Frankfurter Ayam:
Ramuan Frankfurter
Lembu: Daging Lembu, Protein Kacang Soya, Kanji Jagung Terubahsuai dan Rempah.
Mengandungi Bahan Penambah Perisa (E450,E451,E452), Pewarna dan Pengawet
Makanan (E250, E252) yang dibenarkan.
Cara Menyimpan: Simpan Sejukbeku Pada -18°C
Saiz Pek: 340g, 1kg
Cara Menyimpan: Simpan Sejukbeku Pada -18°C
Saiz Pek: 340g, 1kg
Koktel Ayam dan Koktel
Lembu
Ramuan Koktel Ayam:
Daging Ayam, Protein
Kacang Soya, Kanji Jagung Terubahsuai dan Rempah. Mengandungi Bahan Penambah
Perisa (E450,E451,E452) dan Pengawet Makanan (E250, E252) yang dibenarkan.
Ramuan Koktel Lembu:
Daging Lembu, Protein Kacang Soya, Kanji Jagung Terubahsuai dan Rempah.
Mengandungi Bahan Penambah Perisa (E450,E451,E452), Pewarna dan Pengawet
Makanan (E250, E252) yang dibenarkan.
Cara Menyimpan: Simpan Sejukbeku Pada -18°C
Saiz Pek: 340g, 1kg
Cara Menyimpan: Simpan Sejukbeku Pada -18°C
Saiz Pek: 340g, 1kg
Nuget
"Nuget Ayam
Salutan Tempura" telah mendapat Anugerah Khas - Anugerah Produk Cemerlang
anjuran Jabatan Perkhidmatan Veterinar di MAHA 2008.Nuget Daging Ramly
merupakan perintis kepada nuget daging di Malaysia dan hanya Ramly yang menjual
nuget lembu di Malaysia.
Ramuan Nuget Lembu: Daging Lembu, Protein Soya, Minyak Sayuran, Tepung Gandum, Tepung Jagung, Rempah dan Garam. Mengandungi Kondisioner Makanan dan Bahan Penambah Perisa yang dibenarkan.
Ramuan Nuget Lembu: Daging Lembu, Protein Soya, Minyak Sayuran, Tepung Gandum, Tepung Jagung, Rempah dan Garam. Mengandungi Kondisioner Makanan dan Bahan Penambah Perisa yang dibenarkan.
Ayam Goreng
Ramuan Kepak Ayam: Bahagian Kepak Ayam, Minyak Sayuran, Tepung Gandum, Tepung Jagung, Rempah dan Garam. Mengandungi Kondisioner Makanan dan Bahan Penambah Perisa yang dibenarkan.
Ramuan Ayam Goreng: Bahagian Ayam, Minyak Sayuran, Tepung Gandum, Tepung Jagung, Rempah dan Garam. Mengandungi Kondisioner Makanan dan Bahan Penambah Perisa yang dibenarkan.
Cara Menyimpan: Simpan Sejukbeku Pada -18°C
Saiz Pek: 1kg
Alaskan Pollock
Fakta tentang Alaskan Pollock:
Berasal dari air jernih Alaska, ikan putih ini memberi rasa tekstur dan kandungan nutrisi yang tiada tandingan. Rasanya yang lembut telah terbukti sesuai untuk menghasilkan filet yang berkualiti tinggi. Rendah dalam lemak dan kalori, menjadikan ikan Alaska Pollock adalah sumber terbaik bagi Omega 3, protein dan mineral yang penting untuk kesihatan yang optimum.
Ramuan Koktel Ikan Tempura: Isi Ikan Alaskan Pollock, Tepung Gandum, Tepung Jagung, Kanji Kentang, Minyak Sayuran, Rempah dan Garam. Mengandungi Kondisioner Makanan dan Bahan Penambah Perisa yang dibenarkan. Saiz Pek: 500g
Fakta tentang Alaskan Pollock:
Berasal dari air jernih Alaska, ikan putih ini memberi rasa tekstur dan kandungan nutrisi yang tiada tandingan. Rasanya yang lembut telah terbukti sesuai untuk menghasilkan filet yang berkualiti tinggi. Rendah dalam lemak dan kalori, menjadikan ikan Alaska Pollock adalah sumber terbaik bagi Omega 3, protein dan mineral yang penting untuk kesihatan yang optimum.
Ramuan Koktel Ikan Tempura: Isi Ikan Alaskan Pollock, Tepung Gandum, Tepung Jagung, Kanji Kentang, Minyak Sayuran, Rempah dan Garam. Mengandungi Kondisioner Makanan dan Bahan Penambah Perisa yang dibenarkan. Saiz Pek: 500g
Ramuan Filet Ikan
Tempura: Filet Ikan
Alaskan Pollock, Tepung Gandum, Tepung Jagung, Kanji Kentang, Minyak Sayuran,
Rempah dan Garam. Mengandungi Kondisioner Makanan dan Bahan Penambah Perisa
yang dibenarkan. Saiz Pek: 450g
Daging Kisar
Daging Ayam Kisar dan
Daging Lembu Kisar Ramly sangat sesuai digunakan untuk membuat kuah Spegetti,
Pai Ayam, Sheppeard Pie, Kuih Cara Berlauk, Murtabak, Roti John dan Pizza.
Ramuan Daging Ayam Kisar: Daging Ayam
Ramuan Daging Lembu Kisar: Daging Lembu
Cara Menyimpan: Simpan Sejukbeku Pada -18°C
Saiz Pek: 400g, 800g
Ramuan Daging Ayam Kisar: Daging Ayam
Ramuan Daging Lembu Kisar: Daging Lembu
Cara Menyimpan: Simpan Sejukbeku Pada -18°C
Saiz Pek: 400g, 800g
Roti Burger dan Roti Frankfurter
Ramuan Roti Burger: Tepung Gandum, Ragi Garam, Gula, Minyak Sayuran dan Mengandungi Kondisioner Makanan yang dibenarkan.
Saiz Pek: 1 pek x 10 biji, 1 pek x 40 biji
Ramuan Roti Frankfurter: Tepung Gandum, Ragi Garam, Gula, Minyak Sayuran dan Mengandungi Kondisioner Makanan yang dibenarkan.
Saiz Pek: 1 pek x 10 biji
Ramuan Roti Burger: Tepung Gandum, Ragi Garam, Gula, Minyak Sayuran dan Mengandungi Kondisioner Makanan yang dibenarkan.
Saiz Pek: 1 pek x 10 biji, 1 pek x 40 biji
Ramuan Roti Frankfurter: Tepung Gandum, Ragi Garam, Gula, Minyak Sayuran dan Mengandungi Kondisioner Makanan yang dibenarkan.
Saiz Pek: 1 pek x 10 biji
LOGO PRODUK
PENCAPAIAN & ANUGERAH
PERNIAGAAN DOBI
1.0
PENGENALAN
NIDA
Laudry Enterprise bakal diwujudkan dislaah satu premis yang
dianggarkan siap pada tahun 2013. Perniagaan yang berstatuskan milik tunggal
milik bumiputra. Adalah menjadi hasrat perniaga untuk turut serta di dalam
perkembangan ekonomi kaum bumiputra menyumbang kepada ekonomi Negara. Aktiviti
perniagaan ini adalah menyediakanp erkhidmatan dobi cucian kering dan cucian
basah, mengosok dan melipat pakaian. Pemilik sedang menyertai Skim Latihan
Galakan Perniagaan Kakitangan Kerajaan 2012 anjuran Kementerian Pembangunan
Usahawan dan koperasi (MECD) dan MARA bagi tujuan meningkatkan kemahiran
mengurus dalam perniagaan. Melalui skim ini, pemilik dapat menimba banyak
pengalaman dan pengetahuan yang amat berguna tentang selok belok perniagaan
dari segi pengurusan kewangan dan pengurusan alat atau mesin yang terlibat
dalam perniagaan dobi.
Perniagaan
yang dimulakan ini memerlukan pembiayaan dari pihak MARA sebanyak RM30,000 dan
juga modal sendiri sebanyak RM13,000. Melalui pembiayaan ini, pemilik dapat
memulakan perniagaan dengan membeli asset tetap dan keperluan lain untuk
menjalankan perniagaan.
NIDA
Laundry
bercadang untuk membuka cawangan dalam masa lima tahun akan dating dan khidmat
basuhan kering menjadi perniagaan utama, sekiranya bertambah maju dan mendapat
sambutan yang memuaskan.
2.0
TUJUAN
KERTAS KERJA
(1) Membeli
asset tetap RM25,500
(2) Modal
Pusingan RM 4,600
3.0
LATAR
BELAKANG PERNIAGAAN
Nama
Perniagaan : NIDA Laudry Enterprise
Alamat
Berdaftar : No 2, Aras Bawah, Wisma
Idaman, Nusa Idaman,
Johor Bharu, Johor.
Johor Bharu, Johor.
4.0
LATAR
BELAKANG PEMILIK
Johor Bharu, Johor
Johor Bharu, Johor
Kursus
|
Tarikh
|
Anjuran
|
Latihan Asas Perniagaan Bil 10/2010
|
24/4/2010 -29/4/2010
|
Kementerian Pembangunan Usahawan dan
Koperasi MARA
|
Skim Latihan dan Galakan Bagi Kakitangan kerajaan untuk mencebur
dalam perniagaan 2010
|
15 Mei 2010 - 15 Sept 2010
|
Kementerian Pembangunan Usahawan dan
Koperasi MARA
|
5.0
SKOP
PERNIAGAAN
5.1
Aktiviti Perniagaan
I.
Cucian Kering
II.
Cucian Basah
III.
Cucian Karpet
5.2
Potensi Perniagaan
5.3
Nusa Jaya yang termasuk dalam pelan RMK 9
yang akan terlibat sama dalam projek
menjadikan Johor Bharu sebagai Bandar Metropolitan. Dengan ini Nusa Idaman juga
akan menerima tempiasnya pada amnya dan Bersih Laundary khasnya.
6.0
Rancangan
Pengurusan
6.1
Struktur Organisasi
Secara
keseluruhannya struktur Organisasi adalah seperti berikut:
BAHAGIAN PEMASARAN -KHAIRUL NIZAM JAMALUDDIN
BAHAGIAN KEWANGAN & PENTADBIRAN -KHAIRUL NIZAM JAMALUDDIN
BAHAGIAN TEKNIKAL & PERKHIDMATAN - 2 0RANG PEKERJA
6.2
Fungsi dan tanggungjawab
6.2.1 Pengurus
Operasi / Pemilik
Pengurus operasi bertanggungjawab di dalam segala aspek pengurusan
perniagaan dan di samping itu juga bertindak melaraskan pengurusan dan operasi
pengurusan. Pengurusan operasi pula bertugas memastikan pekerja-pekerja bekerja
mengikut fail meja yang telah ditetapkan atau SOP.
6.2.2 Pengurus
Kewangan dan Pentadbiran
Aspek pentadbiran dan kewangan menjadi urusan utama yang
mana melibatkan pembelian bekalan dan kawalan stok operasi. Menyediakan bajet
dan mengenalpasti sumber-sumber kewangan dan mengawal kewangan perniagaan.
Menjaga kehadiran pekerja dan mentadbirnya dari segi operasi pendobian dan
menjaga kebajikan pekerja dan keselamatan kedai.
6.2.3 Bidang
Tugas Pekerja
Bertanggungjawap memastikan kebersihan dan
keselamatan kedai dengan menjalankan tugas secara bijaksana, cekap dan berdaya
kreatif yang tinggi agar kualiti ditahpa yang memuaskan supaya perniagaan ini
akan berkembang maju.
6.3
Gaji
dan Ganjaran
Anggaran gaji dan ganjaran pekerja untuk
sebulan adalah seperti di dalam jadual 1 di bawah:
JAWATAN
|
GAJI
|
ELAUN
|
KWSP
|
PERKESO
|
JUMLAH
|
PENGURUS
2 PEKERJA
|
RM1,200
|
RM1,200
|
0
RM144
|
0
RM24
|
RM1,200
RM1,368
|
JUMLAH
|
RM1,200
|
|
RM144
|
RM24
|
RM1,368
|
Jadual
1
6.4
Belanja
Pengurusan
Bagi
pengurusan perbelanjaan ini menggagarkan dalam sebulan mengikut jadual
peningkatan kapasiti perniagaanya adalah seperti Jadual 2 di bawah.
Bil
|
Perbelanjaan
|
Jumlah
(RM)
|
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
|
Elaun
Pengurusan
Gaji
dan Elaun Pekerja
KWSP
/ PERKESO
Sewa
Lot Perniagaan
Air
/ Elektrik
Telefon
Alatulis
& Perbelanjaan Pejabat
Promosi
Pelbagai
Belian
Bahan Mentah
Pengangkutan
Tol
/ Parking
Majlis
Pelancaran
|
1,200.00
1,200.00
168.00
1,000.00
500.00
100.00
50.00
200.00
100.00
500.00
200.00
100.00
500.00
|
|
Jumlah
|
5,818.00
|
Jadual 2
6.5
Strategi
Pengurusan
Operasi
perniagaan dan juga kakitangan amat mustahak didalam usaha memajukan
perniagaan. Oleh itu, perniagaan telah mengatur beberapa strategik pengurusan
seperti:-
6.5.1 Memberi bimbingan kepada pekerja
supaya dapat mewujudkan pekerja yang bertanggungjawab dan berdedikasi.
6.5.2 Ada hubungan yang baik antara majikan
dan pekerja dan ada kerjasama untuk faedah bersama dan untuk menghasilkan kerja
yang lebih efisyen dan berdaya maju.
6.5.3 Memberi bonus berbentuk wang kepada
pekerja setiap tahun jika mendapat keuntungan.
6.5.4
Menjaga
kebajikan pekerja seperti sakit, kematian dan masalah keluarga.
7.0
RANCANGAN TEKNIKAL / PERKHIDMATAN
7.1
Lokasi
premis
Bangunan :
Rumah kedai 2 tingkat
7.2
Kemudahan
Asas Premis
Premis
ini terletak dikawasan perumahan. Pada kebiasaannya, setiap premis yang
terletak di taman perumahan, kemudahan-kemudahan asas seperti telefon, air dan
elektrik disediakan.
7.3
Mesin
dan peralatan yang diperlukan
Aset
tetap dan peralatan yang diperlukan melalui pembiayaan ini adalah seperti
jadual di bawah:-
Bil
|
Jenis/
Modal
|
Harga /Unit
(RM)
|
Kuantiti
|
Nilai
(RM)
|
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
|
Mesin Basuh MAYTAG 10.5 kilo
Mesin Pengering MAYTAG 10.5 kilo
Mesin Basuh EUROPA 6 kilo
Mesin Pengering HAEIR 5 kilo
Wall Fan FUJI AIR 26 in
Vacum Cleaner
AUTOMATIC BOOSTER PUMP
HIGH PRESURE CLEANER
Pengosok Baju –steam REVERBERI
Papan Gosok besar (steam)
Pengubahsuaian (Meja, kaunter,
letrik, paip ,air)
EXHAUST FAN
Air Condition
Pemadam Api
|
3,850.00
3,200.00
1,800.00
900.00
250.00
850.00
1,200.00
2,000.00
2,500.00
1,000.00
4,000.00
250.00
1,200.00
1,000.00
|
1
1
1
1
2
1
1
1
1
1
1
1
1
1
|
3,850.00
3,200.00
1,800.00
900.00
500.00
850.00
1,200.00
2,000.00
2,500.00
1,000.00
4,000.00
250.00
1,200.00
1,000.00
|
|
Jumlah
|
|
|
24,250.00
|
7.4
Kelengkapan
Yang Diperlukan
Melalui pembiyaan
kewangan yang dipohon peniaga memerlukan kelengkapan premis seperti di bawah:-
Jumlah
1,900
BIL
|
PERKARA
|
UNIT
|
HARGA
PERUNIT(RM)
|
JUMLAH
(RM)
|
1
2
3
4
5
|
Mesin Tagging
Penimbang
Bakul/Plastik/tali/hanger
Tangki air
Pendawaian
|
2
1
1
|
50
300
500
600
|
100
300
500
600
400
|
|
Jumlah
|
|
|
1,900
|
7.5
Senarai
Pembekal
Bil
|
Nama
& Alamat Pembekal
|
Bekalan
|
1
|
TAN ELECTRICAL
SERVIC
NO.30 Jalan Perwira
1
Taman Tun Aminah
81300 Skudai,Johor
Bahru, Johor
|
Mesin dan Peralatan
|
2
|
WELLMAC MACHINERY
SDN.BHD.
50 Jalan Sutra 3,
Tmn. Sentosa
80150 Johor Bahru,
Johor
|
Mesin dan Peralatan
|
3
|
SYARIKAT CHENG SOON
NO.77, Jalan Sri
Teberau
80050, Johor
Bahru,Johor.
|
Penimbang, bakul,
plastik, tali,
hanger
|
4
|
RANK CHEMICAL SDN.
BHD
NO.18, Jalan Molek
2/5 Taman Molek
81100, Johor Bahru,
Johor.
|
Sabun, softener,
dan bahan lain
|
7.6
Aliran Proses Kerja
1) Menerima dari pelanggan
2) Membasuh
3) Mengering
4) Menggosok
5) Melipat
6) Membungkus
7) Invois
8) Menghantar / Ambi
7.7
Anggaran
Pendapatan Bulanan
Anggaran
yang disediakan di bawah adalah meliputi semua perkhidmatan yang diperolehi melalui proses perkhidmatan
cucian seperti berikut:-
BULAN
|
CUCIAN
SAHAJA
(RM)
|
CUCIAN
GOSOK
(RM)
|
DRY
CLEANING
(RM)
|
CUCIAN
KARPET
(RM)
|
JUMLAH
(RM)
|
JANUARI
FEBRUARI
MACH
APRIL
MEI
JUN
JULAI
OGOS
SEPTEMBER
OKTOBER
NOVEMBER
DISEMBER
|
6,000.00
6,000.00
6,000.00
6,300.00
6,300.00
6,300.00
6,615.00
6,615.00
6,615.00
7,276.50
7,276.50
7,276.50
|
1,500.00
1,500.00
1,500.00
1,575.00
1,575.00
1,575.00
1,653.75
1,653.75
1,653.75
1819.13
1819.13
1819.13
|
1,000.00
1,000.00
1,000.00
1,050.00
1,050.00
1,050.00
1,102.50
1,102.50
1,102.50
1,212.75
1,212.75
1,212.75
|
500.00
500.00
500.00
525.00
525.00
525.00
551.25
551.25
551.25
606.38
606.38
606.38
|
9,000.00
9,000.00
9,000.00
9,450.00
9,450.00
9,450.00
9,923.00
9,923.00
9,923.00
10,915.00
10,915.00
10,915.00
|
JUMLAH
|
78,574.50
|
19,643.63
|
13,095.75
|
6,547.88
|
117,861.00
|
7.8
Cucian
biasa
Muatan cucian sehari -
90 (10 kg x 9 kali)
Pendapatan sehari - 90 x 2.50 = RM 225.00
Pendapatan sebulan - 225 x 25 = RM 5600.00
Cucian comforter 2 helai / hari - RM 20.00
Pendapatan sebulan - RM 500.00 (25 x 20)
Pendapatan
semua - RM 6,100.00
Gosok baju
20 helai baju/seluar sehari - RM 24.00 (1.20
x 20)
25 hari - RM 600.00
20 helai baju kurung - RM 40.00 (2.00 x 20)
25 hari - RM 1000.00
Pendapatan
semua - RM 1,600.00
Cucian kering (dry clening)
1 pasang baju kurung - RM 12.00
Dalal
40% - RM 4,80
10 helai /hari - RM 48.00 (10x 4.80 )
25 hari
- RM 1,200.00
Cucian kapet
10 keping berbagai jenis/sebulan - RM 500.00
7.9
Strategi
Perkhidmatan
Di
antara strategi perkhimatan yang telah diatur oleh NIDA LAUNDY adalah seperti
berikut:
7.9.1
Menghasilkan
perkhidmatan yang berkualiti tinggi dan menangani segala masalah dan rungutan
pelanggan sebagai panduan untuk meningkatan lagi pengetahuan dan kepakaran
dalam bidang ini
7.9.2
Menerima
kerja mengikut keupayaan dan kapasiti yang mampu disiapkan sahaja untuk menjaga kualiti
dan memastikan pelanggan menerima penghantaran pakaian mengikut jadual yang di
tetapkan serta dengan harga yang berpatuta
8.0
PEMASARAN
8.1
Senarai harga bagi perkhidmatan
8.1.1 Perkhidmatan Cucian Biasa
Jenis
|
Kg @
Set
|
Harga
(RM)
|
Pakaian
|
1
|
2.50
|
comforter
|
1
|
10.00
|
toto narita
|
1
|
15.00
|
8.1.2 Perkhidmatan Menggosok
Jenis
|
Helai
|
Harga
(RM)
|
Kemeja
|
1
|
1.20
|
Seluar
|
1
|
1.20
|
Baju kurung
|
Sepasang
|
2.00
|
T-shirt
|
1
|
1.00
|
Blouse
|
1
|
1.00
|
8.1.3 Perkhidmatan Cucian kering
Jenis
|
Sepasang
Helai
|
Harga
(RM)
|
B/kurong
|
1
|
12.00
|
Seluar/panjang
|
1
|
5.00
|
Baju
|
1
|
5.00
|
8.1.4 Karpet
Jenis
|
Helai
|
Harga
(RM)
|
5 x 7 kaki/ per
|
1
|
30.00
|
6 x 9 kak/i per
|
1
|
45.00
|
7 x 10 kaki/per
|
1
|
58.00
|
Nota:
Senarai harga perkhidmatan sepenuhnya ada dipamerkan di premis
8.2 Kumpulan sasaran
8.2.1 Penduduk setempat
8.2.2 Pekerja kilang
8.3 Pasaran
8.3.1 Meliputi taman perumahan :
1)
Nusa
Idaman
2)
Taman
Bukit Indah
8.3.2 Kilang di sekitar Nusa Jaya.
8.3.3 Hospital swasta di sekitar Nusa Jay
8.3.4 “Walk in“ pelanggan yang menyewa
apartment hotel dan chalet
8.4 Saiz Pasaran
Nusa Idaman dan Taman Bukit Indah terdapat melebihi 4,000 unit rumah. 70%daripada jumlah rumah kediaman, adalah merupakan rumah kos sederhana keatas. Jika dikira hitung panjang sebuah rumah 5 orang jadi penduduknya lebih kurang 20,000. Jika 2000 (10%) orang menggunakan khidmat dobi pada permulaan saiz pasaran dapat dijangkakan saperti berikut: -
Bil
Penduduk
|
10%
menggunakan khidmat dobi
|
seorang
penduduk
menggunakan
khidmat
dobi
4 x
sebulan
|
Saiz
pasaran
sebulan
|
Saiz
pasaran
setahun
|
20,000
orang
|
2,000
orang
|
RM
50.00
|
RM
100.000
|
RM
1,200,000
|
8.5 Pesaing
Tiada pesaing pada masa sekarang
dan pesaing paling hampir di Taman Perling
dan Gelang Patah yang jauhnya lebih kurang 5 km.
8.6
Syer Pasaran
Daripada saiz pasaran berjumlah RM 1,200,000
setahun, syer pasaran dianggarkan seperti berikut:-
Bil
|
Peniaga
|
%syer
pasaran
|
Jumlah syer
pasaran
|
1
|
4 buah kedai dobi
berada di
Taman Perling dan
Gelang
Patah, Johor Bahru.
|
80%
|
RM 960,000
|
2
|
NIDA LAUNDRY
|
20%
|
RM 240,000
|
|
Jumlah
|
100%
|
RM 1,200,000
|
8.7 Strategi Pemasaran
8.7.1
Promosi
Di antara strategi promosi yang dilakukan oleh
NIDA Laundry bagi menawarkan dan memperkenalkan khidmatnya ialah: -
1. Memberikan khidmat yang
lebih cekap ,pantas dan tepat.
2. Memberikan profil
perniagaan kepada semua pelanggan.
3. Mengedarkan pamplet dan
broser.
4. Mengekalkan hubungan
peribadi yang baik dengan pelanggan.
8.7.2
Lokasi
Lokasinya yang terletak di
tepi jalan besar merupakan lokasi yang strategik bagi pelanggan untuk singgah
serta menghantar dan mengambil pakaian. Antara laluan yang utama bagi
penduduk-penduduk di taman berhampiran untuk menuju ke Johor Bahru.
8.7.3
Harga
Penetapan harga yang
ditawarkan mengikut kadar pasaran biasa yang ditetapkan pesaing-pesaing yang
lain.
9.0 ASPEK KEWANGAN
9.1 Kos Pelaburan Projek
|
|
A)
PEMBELIAN ASET TETAP
Mesin &
Peralatan
Rak & Ubahsuai
Pengosok baju steam
Penimbang pakaian
Tangki air
Raga /hanger/plastik
Papan gosok
Kipas angin
Air condition
Pendawaian
Pemadam api
B)
MODAL PUSINGAN
Stok Barang
Permulaan
Elaun Pengurus &
Pekerja
Sewa
Telefon
Elektrik & Air
KWSP & SOCSO
Alatulis
Pengangkutan
promosi
Tol & Parking
Pelbagai
Majlis Pelancaran
C)
BELANJA PERMULAAN
Deposit Kedai
Deposit Utiliti
Daftar Perniagaan
Lesen Majlis
Perbandaran
Dokumentasi &
Guaman
Latihan & Kursus
|
19,250,00
4,000.00
2,550.00
300.00
600.00
500.00
1,000.00
500.00
1,200.00
400.00
1,000.00
2,000.00
2,400.00
1,000.00
150.00
500.00
168.00
50.00
200.00
200.00
100.00
100.00
500.00
3,000.00
1,500.00
200.00
300.00
200.00
1,000.00
|
JUMLAH KOS PELABURAN PROJEK
|
40,684.00
|
9.2 Anggaran Aliran Tunai
Dan Penyata Kewangan.
Oleh kerana premis ini
merupakan sebuah perniagaan yang baru, maka anggaran penyata kewangan yang
dibentangkan ini mengambil kira perkara-perkara yang berikut: -
9.2.1
Pembiayaan diperoleh dahulu sebelum kapasiti
dapat ditingkatkan.
9.2.2
Anggaran Aliran Tunai dan Prestasi Kewangan
disedikan selama 3 tahun selepas
pembiayaan.
9.2.3
Belian daripada pembekal dibuat secara tunai
atau bayaran tertunda kurang 1 bulan
9.2.4
Penyediaan Anggaran Penyataan Pendapatan
mengambil kira susu nilai aset melalui kaedah garis lurus mengikut peratus
susut nilai seperti berikut:-
~ Kelengkapan Pejabat – 10%
~ Aset Tetap – 20 %
~ Ubahsuai – 10%
10.0
JUSTIFIKASI DAN
PENUTUP
Peniaga telah membuat kajian dan perancangan yang sistematik bagi membolehkan perniagaan berjalan dengan lancar. Oleh yang demikian, perniagaan NIDA LAUNDRY amat
optimis, yang perniagaan ini amat berdaya saing dan mampu berkembang di masa hadapan.
Diharap permohonan ini mendapat pertimbangan sewajarnya daripada pihak institusi kewangan, kerana melalui cara ini sahaja perniagaan dapat dikembangkan. NIDA LAUNDRY amat berharap ia diberikan peluang untuk turut sama menjadi sebahagian daripada Masyarakat Perdagangan dan Perindustrian Bumiputera (MPP) yang berjaya di negara ini.